Braille Alfabesi ve Ben - Ergun ABACIOĞLU

Gören insanların nasıl okuyup yazdıklarını biliyoruz. Peki biz görme engelliler nasıl okuyup yazarız?

Bizler yazı yazmak için ’tablet’ adı verilen bir alet ve özel bir çivi kullanırız. Kullandığımız bu alfabenin adı ‘Braille Alfabesi’dir ve mucidi, kendisi de görme engelli olan Louis Braille’dir. Bu sayede bizler de yazı yazabiliyor, yine Braille Alfabesi ile yazılmış kitaplar okuyabiliyoruz.

Peki bu alfabe bulunmasaydı neler olurdu? Bizler ne yazı yazabilir, ne de kitap okuyabilirdik. Okula gidemez, gitsek bile başarılı olamazdık. Bu da bizim bilgisiz kalmamız anlamına gelir.

İşte bu yüzden Braille Alfabesinin benim yaşamımda çok büyük önemi var. Örneğin ben, öğretmenlerimin söylediklerini not ediyor, ev ödevlerimi yapıyor ve boş zamanlarımda kitap okuyorum. Böylelikle derslerimde başarılı olabiliyorum.

Zaten bu yıl gireceğim Seviye Belirleme Sınavı’nda soruları kendim okuyacağım. Günlük yaşamda da bazı ürün ve ilaçların kutularının üzerinde ürünün adı ve içeriği ile ilgili bilgiler kabartma olarak yazılı. Bu da bana büyük kolaylık sağlıyor.

Böylelikle benimle gören insanlar arasındaki farkları azaltmış oluyor. Bu da yaşamımı daha rahat sürdürebilmem için bana büyük imkan sağlıyor.

Ergün ABACIOĞLU