Engelleri Aşan Teknoloji ve Yaratıcı Projelere 10 Başarılı Örnek

Birinci Örnek Görüntü

İşitme engelli, görme engelli ve bedensel engelli bireylere özel engelsiz hayat teknolojileri, engelliler için tasarımlar ve engeller konusunda duyarlı iletişim kampanyaları.

Teknoloji, tasarım ve reklam kampanyaları ticari kaygıların ötesine geçip insan yaşamına dokunduğunda çok daha anlamlı. Bu tür projelere, hem daha fazla insana duyurmak hem de yenileri için yaratıcı bünyelere ilham kaynağı sunmak amacıyla sık sık yer veriyoruz. 2017’ye girerken; farklı Braille kullanımları, erişilebilirlik, akıllı baston, akıllı saat ve oyuncakları içeren bir derleme yayınlamıştık. Bu derlememizde de yeni gelişmeleri bir araya getirdik.

Görme engellilere görsel sanatlarla, işitme engellilere ise müzikle bağ kurabilme imkanı tanıyan projeler, park yeri ve protez kullanmak gibi günlük yaşama dair konularda toplumda empati yaratmayı amaçlayan kampanyalar, bedensel engellilere özel oyun kontrol kumandası ve daha nice ilham verici çalışmaya gelin birlikte göz atalım.

İkinci Örnek Görüntü

Xbox Adaptive Controller: Oyun Dünyasında Kapsayıcı Tasarım Dersi

Microsoft, Xbox için geliştirdiği yeni kontrol kumandası Xbox Adaptive Controller ile çeşitli fiziksel engelleri olan bireylerin yeniden oyun oymasını sağlıyor. Xbox Adaptive Controller üzerinde programlanabilir iki büyük butonu ve 19 jak girişi bulunuyor. Bu 19 giriş üzerinden çok çeşitli fonksiyona sahip joystickler -C64’teki gibi-, butonlar, şalterler, anahtarlar bağlanabiliyor. Bu sayede sağ kolunu kullanamayan bir birey de parmaklarına basınç uygulayamayan bir birey de Xbox One ve Windows 10 oyunlarını oynayabilecek.

Üçüncü Örnek Görüntü

Görme Engelliler için Otomobil Camındaki Manzarayı Hissettiren Teknoloji

Ford İtalya, görme engelli bireyler için dışarıdaki manzaraları titreşimlere dönüştüren Feel the View adını verdiği bir “akıllı pencere” teknolojisi geliştirdi. Cihaz, dışarıdaki görüntülerin fotoğrafını çekerek çalışıyor. Bu fotoğrafı daha sonra yüksek kontrastlı gri tonlamalı bir görüntüye dönüştürüyor. 225 farklı yoğunluk seviyesiyle grinin her bir tonu, görme engelli yolcunun dokunarak dışarıda ne olduğunu hissetmesini sağlayan benzersiz titreşimler veriyor. Ayrıca, ayrıntılı manzara açıklamaları sağlayan bir ses asistanı da bulunuyor ki bu da aracın ses sistemine bağlanabiliyor.

Dördüncü Örnek Görüntü

Görenler ve Görme Engelliler İçin Ortak Yazı Biçimi: Braille Neue

Japon tasarımcı Kosuke Takahashi, “neden daha önce bunu kimse düşünmemiş?” dedirten müthiş bir çalışmaya imza attı. 24 yaşındaki tasarımcı, gören ve görme engelli olan herkesin bilgiye eşit olarak erişmesini sağlayacak, yeni bir yazı biçimi yarattı. Braille Neue adlı bu yazı biçimi, standart harflerle Braille’in birleşiminden oluşuyor. Braille Neue ile İngilizce ve Japonca karakterler, Braille eş değerleriyle iç içe geçiyor. Böylece ortaya çıkan yazı aynı anda hem görme engelli bireyler hem de görebilenler için geçerli oluyor.

Beşinci Örnek Görüntü

Kimin Alanına Park Ettiğinizi Bir Daha Düşünün

Engellilerin hayata katılması için çalışan Access Israel; engelli alanlarına park edilmesi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla engelli işaretlerini, gerçek insanların fotoğraflarıyla değiştirmiş. Böylece düşünmeden, akıllarına estiği gibi her yere park eden insanların oranın aslında kimin hakkı olduğunu, bir sembol yerine gerçek bir insan gösterilerek anlamaları sağlanmış.

Altıncı Örnek Görüntü

Bir Reklam Mecrası Olarak Protez Kol

Engelliler için çalışan yardım kuruluşu Cap48, protezini bir reklam mecrasına çevirmek isteyen Thierry üzerinden önemli bir mesaj veriyor. Thierry, yolda yürürken herkesin protez koluna baktığını fark edince bunu neden yararıma kullanmayayım diyor ve protezini bir reklam alanı olarak kiralamaya karar veriyor. Bunun için şehrindeki yerel işletmelere gidip sunumlar yapıyor, iş sahiplerini kolunun fiyat/fayda dengesi sağlayacak güçlü bir reklam mecrası olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Kampanya, Cap48 için bugüne kadar yapılan en başarılı kampanya olmuş.

Yedinci Örnek Görüntü

Herkesin Dokunarak Çalabileceği Müzik Aleti

Skoog, küp şeklinde, elektronik bir müzik aleti. Amacı, müziği ve müzik yapmayı daha erişilebilir kılmak zira dokunsal olarak çalışan Skoog, standart müzik aletlerini çalmakta zorlanan herkesin çalabileceği bir cihaz. Çocuklardan yaşlılara, engellilerden müzik konusunda beceriksizlere herkesin kolaylıkla kullanabileceği Skoog; özellikle müzik terapisi ve özel eğitim gibi konularda önemli faydalar sağlayabiliyor.

Sekizinci Örnek Görüntü

Uyurken Gelen Tehlikeyi Duyuran İşitme Cihazı

Tayland halkının sağlığı ve esenliği için çalışan Thai Health Promotion Foundation ile Bangkok İşitme Engelliler Derneği iş birliği sonucunda BBDO Bangkok’un desteğiyle geliştirilen Hearing Rescue, aslında sıradan işitme cihazlarının güncellenmiş, dönüştürülmüş bir versiyonu. Bileklik, gündüz normal bir işitme cihazı gibi kullanılıyor. Ancak kulaktan çıkarıldığında bileğe takılabilecek bir mekanizması var. Ve bileğe takıldığında cihaz doğrudan gece (ya da uyku) moduna geçiyor. Cihaz tarafından ortamda potansiyel olarak tehlikeye işaret eden bir ses duyulduğunda da titreşim yoluyla uyuyan kişi uyandırılıyor.

Dokuzuncu Örnek Görüntü

Duymadığımız Şarkı Sözleri

İşitme engellilere yönelik çalışmalar yapan yardım kuruluşu La Parole Aux Sourds için hazırlanan müzik videosunda, işitme engelli dansçı Billy Read, müziği dans ve işaret diliyle aktarıyor. Videonun etkileyici görsel anlatımı bir yana, benzersiz bir özelliği daha var. Zira enstrümental sandığımız bu parça, aslında sözlere sahip. Biz duymuyor olsak da, sözler orada, Billy Read’in dansında gizli. Kendisi de işitme engelli olan dansçı Billy Read, yine kendisinin yazdığı sözleri, video boyunca işaret diliyle veriyor.

Onuncu Örnek Görüntü

Sanat Eserlerini Dokunarak Görmek

Geometry Prague ve NeuroDigital iş birliğiyle Leontinka Foundation for the Blind için yaratılan Touching Masterpieces adlı sanal gerçeklik çalışması. görme engelli bireylerin dokunma duyusuna odaklanarak ikonik heykelleri sanal uzayda deneyimlemesini sağlıyor. Kampanya için dokunsal Avatar VR eldivenleri özel olarak uyarlanmış. Bu sayede görme engelli insanların Venus de Milo, Michelangelo’nun David heykeli ve Nefertiti büstü gibi 3 klasik heykele dokunabilmesi mümkün oluyor.

Onikinci Örnek Görüntü

Anadolu Üniversitesi’nde Görme Engellilerin Eserlere Dokunabildiği 3B Baskı Müze

3 Boyutlu Yazdırılmış Eserler Müzesi, dünya müzelerindeki önemli eserleri 3 boyutlu yazıcıyla somutlaştırıyor. Ayrıca Braille alfabesinden tanıtım katları ve sesli betimlemelerle eserler hakkında bilgi vererek kolaylıkla anlaşılmalarını sağlıyor. Özetlemek gerekirse, görme engelli bireylerin rahatlıkla gezebileceği ve eserleri anlamlandırabileceği özel bir müze yaratılmış. Projenin mimarları; . Görme engellilerin dokunamadıkları için müzelerdeki eserleri anlamlandıramadığını tespit eden ekip, bunun üzerine özel bir müze hazırlamaya karar vermiş.

Görsel: Skoog