Gültekin Yazgan (13.7.1927 - 29.1.2012)

Gültekin Yazgan 1927’de Dr Nafiz ve Ayşe Yazgan’ın 5’inci çocuğu olarak Aydın’da doğdu. 11 yaşında retina yırtılması sebebiyle görme yetisini birkaç ay içinde tümüyle yitirdi. Körlüğü kabul ediş sürecinin ardından bir yandan orta-lise diplomalarını dışarıdan sınavlarla alırken, Braille alfabesiyle okuma yazmayı ve çok iyi derecede İngilizceyi öğrendi.

Ankara Hukuk fakültesini birincilik derecesiyle 1952’de bitirdikten sonra çalışma hayatı boyunca bir yandan serbest avukatlık, bir yandan da Körler Okulunda öğretmenlik yaptı. Çok sayıda kör öğrenciye önder ve ilham kaynağı oldu. Londra’da yaşadığı 1955 yılı dünyaya bakışında önemli etki yaptı.

Körlerin gelişimine, bağımsızlaşmasına ve toplumda eşit bireyler olarak yer almasını amaçlayan toplumsal faaliyetlerinden ilkinde Mithat Enç ile beraber Altı Nokta derneğini kurdu. 1960 yılından sonra eşi Tülay ve çocukları Yankı ve Çağrı ile İzmir’de yaşadı; serbest avukat ve öğretmen olarak çalıştı. Ticaret Hukuku gibi ders kitaplarından anne-babalar için destek kitaplarına uzanan bir çeşitlilikte telif ve çeviri kitapları oldu. Klasik müzik tutkunu, ve 70’inden sonra iyi bir bilgisayar kullanıcısıydı.

2012’de vefatından bir süre önce bir TV röportajında ‘hayatında yapmış olmayı en önemsediği iş’ olarak tanımladığı Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nı (www.turgok.org) 2004’te kurdu. Bu kitaplığın hayalini kurmaya başlaması (İngiltere’deki) The National Library for the Blind’dan körlere özel kabartma Braille alfabesiyle basılmış kitaplar ödünç aldığı 1940’lı yıllara düşer. 75 yaşında bu hayali gerçekleştirmeye giriştiği Türgök projesi yerli ve uluslararası bir çok sivil toplum kuruluşu, kişi ve vakıf tarafından yaygın biçimde desteklendi. Körlere binlerce sesli kitap sağlayan, sesli dergiler yayımlayan kitaplıkta, özellikle öğrencilerin ihtiyaçlarına öncelik verdi. Hayalinin son ve en önemli aşaması olan ödünç kabartma kitap projesi ise ölümünün hemen öncesinde hayata geçti.

Özgeçmişini hikaye eder bir dille kaleme aldığı Kör Uçuş kitabında ve Doğan Cüceloğlu’nun Gültekin Yazgan ve eşi Tülay Yazgan’ın hayatını temel alarak yazdığı Onlar Benim Kahramanım kitabında başka ayrıntıları bulabilirsiniz.