Engellilerin Yaşamını Kolaylaştıran Teknolojiler

Bilgisayar Başında Oturan Bir Engelli Görüntüsü
Türkiye’deki 12 milyon engellinin ve ailelerinin pek çoğu ev hapsi yaşamak zorunda kalıyor. Bu durumu değiştirmek, engelli teknolojileri ile mümkün. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engellilerin hayatını kolaylaştıran 8 teknolojiyi bir araya getirdik.
VoiceOver ile Cep Telefonu Kullanmak Çok Kolay

Akıllı Cep Telefonunu Tutan Bir El Görüntüsü
iOS’a ait, hareketlere dayalı bir ekran okuyucusu olan VoiceOver, görme engellilerin de kolayca cep telefonu kullanmasına imkan veriyor. VoiceOver ile ekranı görmeden pil düzeyini, cevapsız aramaları öğrenmek, telefonun her özelliğini kullanmak mümkün.
Avea İşitme Engellileri Sosyalleştiriyor

Akıllı Cep Telefonu Görüntüsü.
Bir grup içindeyken herkesin ağzını okumak işitme engelliler için pek kolay olmayabiliyor. Bu noktada Ava isimli uygulama işlevsel bir çözüm öneriyor. Tek yapmanız gereken akıllı telefonunuzun mikrofon özelliğini açmak ve Ava’nın konuşulanları dinlemesini sağlamak. İşte tüm diyalog ekranınızda!
Hem Stil Sahibi, Hem de Rahat Protezler

Protez Görüntüsü.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her geçen yıl daha etkili hale gelen protez organlar, beden bütünlüğünün bozulduğu durumlarda el, kol, bacak yerine geçebiliyor, engelli bireylere özgürce hareket etme imkanı veriyor. Örneğin dünyadaki ilk renkli protez bacaklarını üreten Confetti markası, Red Dot en iyi ürün tasarımı ödülünün de sahibi.
Eyeborg'la Renkleri Duymak

Renk Tanecikleri Görüntüsü
Engelli teknolojileri her geçen gün gelişiyor. Her şeyi siyah-beyaz görme olarak bilinen achromatopsia adlı hastalık için üretilen ve her bir renk tonunu farklı frekanslara dönüştüren Eyeborg adlı alet ile renkleri görmek yerine duymak mümkün.
Spread Signs, Dijital İşaret Dili Sözlüğür

Spread The Sign Sözlük Görseli
iOS ve Android işletim sistemi için geliştirilen Spread Signs adlı uygulama, Türkçe dahil onlarca dili destekleyen, 200 binden fazla kelimenin bulunduğu bir işaret dili sözlüğü. European Sign Language Centre adlı bir sivil toplum örgütü tarafından geliştirilen bu uygulamaya herkes ücretsiz olarak erişebiliyor.
Dot, Akıllı Saat

Akıllı Saat ve Cep Telefonu Görüntüsü
İngiliz ve Kore ortak girişimi olan Dot akıllı saatler, görme engellilerin hayatını kolaylaştırıyor. Dokunmatik yüzeyiyle kullanımı çok kolay. Üstelik mobil uygulamalara entegre edilerek, sosyal medya mesajlarını okumak veya navigasyon gibi özellikleri kullanmak mümkün. Bir hafta gibi uzun bir şarj süresi var.
Liftware, Parkinson Hastalarına Özel

Elindeki Cihazı Görüntüsü
İstemsiz el titremelerinden mustarip olanların hayatını büyük oranda kolaylaştıran bir teknoloji. Liftware kaşıklar ve çatallar titremeri yüzde 70 oranında azaltıyor. Şarjla çalışmakla birlikte, bir kez şarj etmek ortalama üç öğün için yeterli oluyor.
Engelli Arabaları

Tekerlekli Sandalye Görüntüsü
Tekerlekli sandalye kullanan engellilerin sağlığı ve konforu düşünülerek tasarlanan engelli arabaları her geçen yıl yaygınlaşıyor. Elektrikli pek çok modeli bulunan bu araçlar engelli teknolojleri kapsamında “engelliler için engelsiz yolculuklar” mottosunu en iyi şekilde yansıtıyor. Ogo, Whill, Zenith, o2GEN, hem tasarım hem de teknoloji olarak öncü markalardan.