Görme Engellilerin Özellikleri Neler, Aileler Nelere Dikkat Etmeli?

Geçtiğimiz sene ülkemizde yaklaşık 220 bin kişinin görme engellinin olduğunu göz önünde bulunduracak olursak mevcut olan rakam hiçte az değil. Peki görme engellilerin özellikleri neler? Görme engelli çocuğa sahip olan aileler bu anlamda nelere dikkat etmeli? Oyun yöntemiyle görme engellilerin Braille alfabesini öğrenmesini sağlayan LEGO’da neler var? İşte görme engellilerle ilgili bilinmesi gereken temel bilgiler…

Sağlıklı doğan çocuklarda bile yaşanabilecek olan trafik kazası ya da başına gelecek talihsiz bir olay ‘engel’ durumu ile kendini gösterebilir. Böyle durumlarda ise en büyük ve asli görev tabii ki ailelere düşüyor. Sabır, ilgi ve merhamet duygularının zirvede olması gereken anne ve babalarda, fedakarlık duygusu ile çocuğunun hizmetini gerçekleştirmelidir. Görme engeli olan bir çocuk için anne ve babanın, gören gözü sağır olan bir çocuğun duyan kulağı ya da yürüyemeyen birinin yere basan ayağı olabilmesi için çaba göstermesi gerekir. Peki görme engelli çocuğa nasıl yardım edilebilir? Görme engelli çocuğu olan aileler için tavsiyeler neler? İşte görme engelli çocuğa sahip olan anne ve babaların dikkat etmesi gerekenler…

GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLARIN KİŞİSEL ÖZELLİKLERİ FARKLI MIDIR?
Legolarla Oynayan Görme Engelli Bir Çocuk ve Yanındaki Annesinin Görüntüsü

1. Motor gelişim: Görme engelli çocukların görebilen çocukların motor gelişim özelliklerinden bir farkı yoktur. Görme sorunu olan çocuk, göz bozukluğunun derecesine bağlı hareket ve keşfetme becerilerini uygulamaya geçirmekte zorlanabilir.

2. Dil gelişimi: Gözleri görmeyen çocuklar sayısaldan çok genelde sözel anlatıma daha yatkındır. Tekdüze sesle konuşma, yüksek sesle konuşma vardır. Beden dilini pek kullanmazlar.

3. Zihinsel gelişim: Zihinsel anlamda bir farkları yoktur. Göremedikleri için okul derslerinde düşüklük görülebilir.

4. Sosyal gelişim: Göz kontağı kuramadıkları için ne olduğu belirsiz durumlarda korkabilirler.

GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLARIN AİLELERİNE ETKİLİ TAVSİYELER
Görme Engelli Çocuğuyla Birlikte Legolarla Oynayan Anne Görüntüsü
Görme Engelli Özellikleri

– Görme engelinin derecesine göre çocuk kısmen görebilir ya da hiç görmeyebilir. Eğer çocuğunuz hiç göremiyorsa bazı becerileri anlatabilmek için aralarındaki özel iletişimin çok kuvvetli kurulması lazımdır. Anlatım esnasında uygulamalı bir şekilde mesela ellerini tutarak hissetme duygusunu aktif hale getirmelisiniz.

– Görme engelli çocuklar ilerleyen dönemler elde ettiği kazanımları kendilerince yorumlayabilir. Anne ve babalar, becerileri iyi takip etmeli ve gerekirse destek sağlamalıdır.

– Tek başına yapabileceği şeyleri yardımınız olmadan halletmesine izin vermelisiniz. Eğer yapamıyorsa, yardımcı olurken eğitebilir ve beceriyi en az zamanda kazanmasını sağlayabilirsiniz.

– Görme engelli çocukların ‘nasılsa görmüyor!’ diye düşünerek eve hapsedilmemesi gerekir. Devletin sağladığı imkanlardan faydalanarak, görme engelli okullarda eğitim alması sağlanmalıdır.

Legolarla Oynayan Görme Engelli Bir Kız Çocuğu Görüntüsü
Braille Alfabesi

– Görme engelli çocuğunuzun odasını kendi istek ve düzenine göre ayarlayın. Başlangıçta biraz zor olsa da ezber yoluyla çocuğunuz aradığı şeyi kolaylıkla bulabilmesi açısından bu oldukça önemli bir detaydır.

-Evde ayağının altında dolanabilecek eşyaları kaldırmanız düşüp sakatlanmasını büyük ölçüde önleyecektir.

– Görme engelli bir kimsenin en çok ihtiyaç duyduğu organı elleridir. Buna bağlı olarak da el kabiliyetlerinin gelişmesi çok önemlidir. El kaslarını geliştiren oyuncaklar ya da çeşitli el sanatları teşvik edilebilir.

GÖRME ENGELLİYE BRAİLLE ALFABESİNİ ÖĞRETMENİN EĞLENCELİ YOLU

Görme engelliler derneği ile işbirliği içinde olan LEGO, görme engelli özel çocuklara Braille alfabesinin kolay ve eğlenceli yoldan öğretme imkanı sağlıyor. 2011 yılından bu yana çalışmaları aşama aşama devam eden bu projede LEGO ekibi, Danimarka, Brezilya, İngiltere ve Norveç’teki görme engelliler dernekleri ile çalıştı.

Artık son şeklini alan LEGO Braille yapım parçalarına ait ilk örneklerin testi hala devam ediyor. LEGO’nun standart oyun sistemine tam uyumlu olan LEGO Braille yapım parçalarında, Braille alfabesine özel harf ve sayılarda kullanılacak vidalar olacak. 0 ile 9 arasındaki rakamların ve matematik sembollerinin görüldüğü 250 LEGO Braille yapım parçasından oluşacak.

Legoları İnceleyen İki El gÖRÜNTÜSÜ